Namık Kemal Kimdir?
1840'da Tekirdağ'da doğdu. 1888'de vefat etti.
İttifak-ı Hakimiyet adlı gizli bir derneğe katıldı. Romantizm etkisiyle eserler verdi. Yapıtlarında halkı modernleştirmek, ayaklandırmak esastı. Tasfir-i Efkar Gazetesinde hükümeti eleştiren yazılar yayınladı. 1867'de gazete kapatıldı. 1868' Hürriyet Gazetesini çıkardı. 1872 yılında İbret Gazetesini kiraladı. İstanbul'dan uzaklaşması için Gelibolu Mutasarrıflığına atandı. Vatan Yahut Silistre oyunu buradayken yazıldı. Gedikpaşa Tiyatrosunda sahnelenince halk ayaklandı. Magosa'ya sürüldü. Toplum sorunlarından dil, sanat yazılarına kadar bir çok konuda 500'e yakın makale yazdı.
Diğer Oyunları; Vatan Yahut Silistre, Zavallı Çocuk, Akif Bey, Celaleddin Harzemşah, Kara Bela
Gülnihal
Beş perdelik 133 sayfalık bir oyundur.
İsmet isimli soylu bir kızı seven iki erkek; biri cesur, mert bir delikanlı Muhtar Bey, diğeri ise zalim, hileci, korkak Kaplan Paşa... Hayatını İsmet Hanım'a adamış Gülnihal kalfa, saf aşk, sadakat ve yalanlar...
İyi ve kötünün çatışması net bir şekilde görülüyor. Kaplan Paşa merhametsiz, kindar, namert biridir. Muhtar Bey ise mert, iyi yürekli, sevilen biridir.
Namık Kemal Tanzimat'ın getirdiği romantizmin etkisiyle sade bir eser vermiştir. Kurgu basit yapıdadır. Hikayede, Kaplan Paşa özelinde hükümete bir eleştiri olduğu söylenebilir. Ancak kitapta bazı yerlerde padişaha övgüler de bulunur. Bu da bana bazı tepkilerden korunmak için yapılmış gibi geldi.
Söz sanatlarını abartılı bir şekilde kullanmamıştır. Yinelemelere, benzetmelere tahammül edilebilecek seviyede yer vermiştir. Bu yönleriyle oyun akıcı bir şekilde okunuyor.
7. 8. sınıf öğrencilerinden tutun da yetişkinlere kadar herkesin okuyabileceği bir oyun sunulmuş bizlere.
İnsan ne olursa olsun zalime karşı boyun eğmemeli, sevdiğinden şüphe etmeyip asla vazgeçmemeli gibi bir ana düşünce çıkarılabilir.
Yazarın sade dili, benzetmelerdeki özgünlüğü kitaba ayrı bir tat katmış. Osmanlı'nın bazı durumlarına ışık tutan eser bir çırpıda okunabilmektedir. Aşk, intikam, kıskançlık gibi duygular oldukça iyi yansıtılmış.Bunun yanında kurgu biraz basit kalıyor. Bunun nedeni tiyatro türüyle yeni yeni tanışılmasından olabilir.
Kitaba 10 üzerinden 7 vermeyi doğru buluyorum.
Yazımı beğendiyseniz paylaşabilirsiniz ve blogumu takip edebilirsiniz. Her yorum benim için değerlidir...
İyi okumalar...
Roman hikaye tiyatro değerlendirmeleri, önerileri, özetleri okur gözüyle tüm yönleriyle yazarların hayatları ve eserlerinin özellikleri. Türk Edebiyatı Dünya Edebiyatı Klasikler ve özetleri, konuları, ana fikirleri kitaplar hakkında her şey... Herkese uygun bir kitap vardır....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder